LES AMIPAS DE L'ESCOLA DE SANT CLIMENT

AMIPA EI SANT CLIMENT. G5768759 AMIPA SA FURANA 3-5 anys. G570004483. C/S'escola, 1. CP:07712 Sant Climent. amipasc@gmail.com
Al blog hi ha diverses seccions:
des d'informació d'interès general per pares,
a les activitats proposades per l'AMIPA,
o un interessant apartat d'intercanvi d'accessoris infantils entre famílies,
a més de la secció de receptes de cuina.
Les etiquetes de la columna de la dreta t'ajudaran a trobar el que busques.

miércoles, 25 de julio de 2018

Per què les vaques fan llet?

Sembla que no pot ser, però la darrera setmana del mes de juliol ha acabat! 

Ha estat una setmana molt intensa, carregada de sorpreses, rialles, aprenentatges, convivències... però també una setmana on ens ha tocat acomiadar-nos de tots aquells infants que el divendres han dit adéu a l'escola d'estiu. 

Us enrecordeu de na Vicenta, la vaca que vam trobar al berenador? Doncs ella era la pista per la pregunta d'aquesta setmana: Per què les vaques fan llet?



Després de rebre la carta d'en Vicent on ens proposava la pregunta, vam reflexionar tots junts sobre les vaques i com es devia fer el formartge, i els infants van proposar preguntes tan interessants com aquestes: 
- Com es deu dir la màquina on remenen la llet?
- Com fan el formatge?
- Quanta estona tarden en fer un formatge?
- Com surt la llet de les vaques?
- Com es diu la part per on treuen llet les vaques? 
- Quant de temps estan embarassades les vaques? 3 setmanes?
- Què mengen les vaques?
- Beuen aigua les vaques?
- Per què hi ha vaques blanques i negres i vaques marrons? 

Quan vam haver berenat vam fer jocs d'aigua i sabeu què? Ens vam tirar pel tobogan! No ens ho vam poder passar millor! Després ens vam seguir refrescant amb les piscines, fins i tot les monitores s'hi van ficar dins!


Dimarts, a Art Corporal, vam jugar a fer mímica. Primer vam fer una rollana tots junts i tots els fillets i filletes que van voler van poder representar un animal, mentre que els altres companys havien d'endevinar de quin animal es tractava. Més tard, per grups, vam seguir fent mímica, però en aquest cas, vam representar accions. Els més grans, el grup Jurassic World, ho van fer en parelles o en petit grup.













Que ràpid passen els dies! 

Dimecres va ser un dia ben especial!


De bon matí en Vicent ens va enviar un vídeo on ens proposava celebrar una festa de Feliç no aniversari. Una festa de Feliç no aniversari? Donc sí! És una festa per celebrar el cumpleanys de totes aquelles filletes i fillets que no fan anys durant l'estiu. Ens vam disfressar i vam fer una conga i tot! Va ser divertidíssim.
















Les sorpreses, però, no havien acabat! En el vídeo, en Vicent ens convidava a visitar el lloc de Binixabó. És el lloc del seu avi i allà podríem veure vaques, porcs, cabres... i fins i tot veure com es fa el formatge! La sortida estava programada per divendres. Estàvem ansiosos perquè arribés aquest dia!

Després del pati, vam aprofitar per enviar-li a nen Vicent la resposta a la pregunta d'aquesta setmana. Nosaltres creiem que les vaques fan llet per poder alimentar els seus vadellets, ja que les vaques són mamífers i aquests animals treuen llet per donar de menjar a les seves cries.




A continuació, en Sebastià va trobar la Motxilla Màgica penjada a una cadira del despatx. Aquesta Motxilla ens té ben despistats... mai sabem on la podem trobar!

Ens tenia preparat un joc molt divertit que es diu Què ha passat? El joc consisteix en què un grup d'infants es col·loca com si anés a fer-se una foto, cadascun amb una postura diferent. Un altre infant és l'encarregat de fixar-se amb tots els detalls d'aquesta "fotografia": com estan situats, la seva postura, què duen posat... Després aquest infant surt de la sala uns segons i els altres infants aprofiten per fer algun canvi en la seva fotografia. Un que estava amb els braços aixecats ara els té cap avall, d'altres infants es canvien la camiseta entre ells, alguns es canvien de posició... Quan s'han fet tots els canvis, el fillet o la filleta torna amb els altres i ha d'endevinar els canvis que s'han produït. Vam riure molt!



Per acabar la jornada, vam fer les cares i la fruita, i mentre esperàvem que els pares vinguessin a recollir els infants, aquests s'ho passaven així de bé.



El dijous, al taller de manualitats, ens vam convertir en animals. L'escola semblava una granja! Vam realitzar unes corones i ens vam disfressar de conills, de vaques, de porquets, de cavalls... Esteim fets uns artistes!










                                                               El grup Jurassic World

                                                                          Els Cacahuetes 

                                                                       Els Elefants

Aquest dijous era el darrer dia de jocs d'aigua del mes de juliol. Ens havíem d'acomiadar d'una manera especial, per això vam realitzar Sa roxada de Sant Climent! Vam quedar tots ben xops i xopes, vam xalar moltíssim!


























Per fi va arribar divendres, el dia més esperat de tota la setmana. Els infants anaven arribant a l'escola amb cares d'il·lusió i nerviosisme. Després de fer el bon dia, vam anar a guaitar dins el sobre misteriós per veure si hi havia alguna cosa, però hi anàvem amb poques esperances perquè ja sabíem quina era la sortida d'aquesta setmana. Però per la nostra sorpresa, el sobre no estava buit! En Vicent havia preparat 36 tiquets, cadascun numerat i amb el nom dels participants de l'escola d'estiu, per poder pujar als autobusos que ens durien a Binixabó.

Ja eren les 9 des matí, així que ens vam donar pressa per posar-nos a punt i anar a cercar els autobusos.








Quan vam arribar a Binixabó, na Llúcia ens esperava. Ella és amiga de l'avi d'en Vicent i seria l'encarregada de fer-nos la visita.

El primer que vam fer va ser entrar dins la formatgeria i veure com s'elabora el formatge. 


A continuació vam berenar i després na Llúcia ens va explicar quins eren les passes a seguir per fer un bon tast de formatge. Ens va explicar que per fer un tast s'han d'utilitzar els cinc sentits. Nosaltres vam provar un formatge tendre exquisit i vam percebre totes aquestes característiques: el seu color blanquinós i la seva flexibilitat ens deia que era un formatge que s'havia fet feia poc temps, per això encara podíem ensumar l'olor de la llet. Abans de menjar-nos els trossos de formatge, els vam llepar una miqueta i vam notar el seu gustet saladet. 








Vam fer el tast de formatge com a veritables experts!
Seguidament vam anar a veure les vaques. D'aquestes també vam aprendre coses molt interessants com que cada vaca fa 30 litres de llet al dia o que les marrons són autòctones de l'illa i que les blanques i negres són de raça frissona.

Aquí vam aprofitar per preguntar-li a na Llúcia per què les vaques fan llet. Ens va explicar que fabriquen llet per alimentar les seves cries, el vadells. Però que només les vaques fan llet, sinó tots els animals que són mamífers, com les cabres, els porcs, els cavalls, els dofins i inclús els humans. Necessitam la llet per poder créixer sans.

Així doncs, la resposta que havíem donat a nen Vicent era correcte!







També vam poder experimentar com es munyen les vaques!









La visita encara no havia acabat! Després que tots munyíssim, vam anar a veure les cabretes. Na Llúcia ens va mostrar com es fa per conduir-les d'un lloc a un altre. Ho vam fer súper bé!







De tornada cap al lloc, vam aprofitar per sembrar, i ho vam fer de la manera antiga.




La visita s'estava acabant, però abans de marxar ens esperava una darrera sorpresa. Na Llúcia ens va mostrar un experiment per fer formatge.

Es necessita aigua calenta, llet i llimona. Es posa aigua calenta dins una safata i a dins un parell de gots amb llet. A continuació s'exprimeix una mica de llimona i deixam que es mescli. Anirem veient com la llet perd el seu color blanquinós i va agafant una textura diferent. Per acabar abocam la mescla dins un padaç. El suc que ens sobra s'anomena xarigot i se'l mengen els porc, i el que queda dins el pedaç és el que es convertirà en formatge. Podeu provar de fer-ho a casa!








Va ser una visita realment interessant on els infants s'ho van passar d'allò més bé, ja que van poder participar en tot moment i van aprendre moltes coses!

Una vegada a l'escola, van seguir les sorpreses. En Vicent ens tenia preparats polos ben fresquets per acabar la jornada!

Als infants i a les famílies de les que ens vam acomiadar divendres només ens queda donar-los les gràcies per haver compartit un mes de juliol meravellós, on hem rigut, hem après, hem jugat i hem crescut tots junts dia a dia.

No hay comentarios:

Publicar un comentario